Platform naar Werk

125 miljoen euro extra STAP-budget voor mensen met een opleiding tot en met MBO-4

Het kabinet wil de komende vier jaar extra STAP-budget beschikbaar stellen voor mensen met een opleidingsniveau tot en met MBO-4. Het gaat om een bedrag van 125 miljoen euro per jaar. Dat staat in een bijlage van de miljoenennota 2023. Daarin staat dat er ook aanvullend beleid komt om deze groep te ondersteunen.

Voor STAP-budget was al 160 miljoen euro per jaar gereserveerd. Iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kan met het STAP-budget eenmaal per jaar maximaal 1.000 euro subsidie aanvragen voor een STAP-opleiding. Hiervoor start iedere twee maanden een nieuw aanvraagtijdvak bij UWV. Vanaf 2023 komt er dus een extra bedrag beschikbaar, speciaal voor mensen met maximaal MBO-4. Op korte termijn wordt een brief van het ministerie van SZW aan de Tweede Kamer verwacht waarin deze plannen concreter zijn uitgewerkt.

Inschrijven voor laatste STAP-aanvraagtijdvak

Op dinsdag 1 november 10:00 uur start het laatste STAP-aanvraagtijdvak van 2022. OpĀ STAP-budget.nl kunnen belangstellenden een opleiding kiezen en direct doorklikken naar het aanmeldingsformulier bij een aanbieder. Iedereen mag ieder jaar eenmaal STAP-budget ontvangen voor een opleiding. Belangstellenden met maximaal MBO-2 opleidingsniveau kunnen daarnaast kosteloos STAP Ontwikkeladvies aanvragen bij een loopbaancoach, die dit vervolgens aanvraagt bij het ministerie van SZW. Het gaat om 4 uur gratis begeleiding om mee te denken over passende opleidingen, (ander) werk of een nieuwe loopbaanstap.