Platform naar Werk

Edwin Bouwers: ‘Onbenut arbeidspotentieel als oplossing?’

reizigers lopen door het vliegveld naar een gate

In alle berichten over de hedendaagse arbeidsmarkt komt de term onbenut arbeidspotentieel vaak voorbij. Een potentieel van ruim 1 miljoen werklozen, werknemers die wel meer uren zouden willen werken, voortijdige schoolverlaters, niet werkenden zonder uitkering en mensen die momenteel arbeidsongeschikt zijn maar wel zouden willen werken. Het grote probleem is dat een groot deel nergens geregistreerd staan. Terecht dus dat hier heel veel aandacht voor is.

Blog Edwin Bouwers

Eigenlijk kunnen we veel beter spreken van ongezien talent dat om verschillende redenen is afgehaakt of niet meedoet. Naar mijn mening is het bieden van nieuw perspectief het beste middel om ongezien talent naar boven te halen. De kwaliteit van werk is de laatste jaren sterk achtergebleven. Werkstress, kostenreductie, beurskoersen, privatisering, vergrijzing, vergroening, werkdruk, digitalisering: dé termen van de laatste jaren. Maar het gaat bijna nooit (meer) over de kwaliteit van werk.

Ik zat hier laatst nog over na te denken. Ik had alle tijd. Het was half twee in de nacht en ik zat na een week fietsen in het buitenland te wachten op mijn koffer bij allemaal stilstaande lopende banden. Met een zee van achtergebleven koffers om mij heen. De werkgevers van Schiphol hadden wellicht gedacht dat er wel voldoende jongeren beschikbaar zouden zijn om hun probleem op te lossen. Na jaren van aanbesteden en gebruikmaken van flexibel werk lukt het nu niet meer. Naar mijn overtuiging gaat dit ook niet meer lukken, net als werknemers ophalen uit het buitenland. De arbeidsinspectie was heel helder in hun advies: dat is geen optie en slechts goed voor een kleine groep werkgevers die misbruik maakt. Wachtend op mijn koffer kwam ik tot de conclusie dat de situatie eigenlijk een zegen is. We zullen echt een flinke slag moeten maken. Het bieden van (nieuw) perspectief met voldoende kwaliteit van werk zal de sleutel moeten zijn. Werk waarmee je een bestaan kunt opbouwen en kunt meedoen in de maatschappij waarbij er voldoende ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Hét middel om ongezien talent naar boven te halen.

Meer informatie

Edwin Bouwers schrijft een keer per maand wat hem bezighoudt. Bouwers is adviseur bij CAOP voor Platform Naar Werk. In contact komen? Stuur een mail of word lid van de LinkedIn-groep van Netwerk Naar Werk.