Platform naar Werk

Een frisse kijk op de cijfers voor aanpak personeelstekort

publiek kijkt naar een presentatie op een beamerscherm

De arbeidsmarkt is krap, dat is een bekend gegeven. Maar waar zitten precies de knelpunten en hoe kun je het verborgen arbeidspotentieel aanspreken? En de skills en talenten van medewerkers beter benutten? De tweede bijeenkomst van Netwerk Naar Werk leverde inzichten op om data als sleutel te gebruiken voor de aanpak van personeelstekorten.

De deelnemers bij de sessie van Netwerk Naar Werk krijgen cijfers (van onder andere het CBS) gepresenteerd door Jeroen Stolk, secretaris Sectorfonds Luchtvaart en convenantpartner van Werkperspectief.NL. En dat levert eye openers op. Zo blijkt het effect van de covidpandemie op tekorten aan personeel helemaal niet zo groot te zijn; die trend was al eerder ingezet. Ook een inzicht: het verborgen arbeidspotentieel bestaat niet uit 1 miljoen mensen. Als je inzoomt op de cijfers, blijkt het om ongeveer 300.000 mensen te gaan. Verder blijkt de beroepsbevolking als geheel niet te dalen, maar het aantal 65-plussers neemt wel toe, met meer druk op de zorg als gevolg.  Al met al laten de cijfers zien dat werkgevers veel meer moeten doen om mensen aan te trekken en te behouden voor werk, denkt Stolk. Ook anders organiseren kan helpen om het werk met minder mensen te kunnen doen. Zorgwekkend zijn trends als het groeiende ziekteverzuim, hoge werkdruk en stagnerende arbeidsproductiviteit. Het is de vraag of de trend dat jongeren minder uren willen werken zal doorzetten.

Strategische shift om talenten en skills te benutten

De miljoenen profielen op LinkedIn vertellen veel over de tekorten in sectoren en het potentieel van werkenden, vertelt Ellen Hermans, senior sales manager van LinkedIn. Ongeveer de helft van de werkenden wil wel van baan veranderen. Steeds meer recruiters selecteren op vaardigheden (skills); opleiding en werkervaring zijn minder belangrijk. ‘En werken op afstand is nu normaler. Dat betekent dat werkgevers veel breder moeten zoeken naar personeel’, aldus Hermans. Ook hier leveren data van LinkedIn inzicht op in het arbeidspotentieel in een regio. Met een analyse van het personeel kunnen bedrijven beter hun skills en talenten benutten, stelt Hermans. ‘Als organisatie moet je wel een strategische shift maken. Vraag je af waar mensen vaardigheden ontwikkelen en welk niveau belangrijk is voor het werk. Verder moet je personeel waardering en mogelijkheden voor ontwikkeling bieden. En maak bijvoorbeeld koppelingen op de werkvloer van nieuwelingen aan een senior.’

Een trein naar maatwerk

Edwin Bouwers (CAOP) noemt de samenwerking tussen opleidingen en bedrijven van Tekkieworden een goed voorbeeld om mensen naar laagdrempelige scholing en een baan in de techniek te leiden. Data zijn nodig om concreet actie te ondernemen: een top 20 van kansrijke banen in de regio en kansrijke beroepen bijvoorbeeld. Bouwers: ‘Spoor mensen op via buurthuizen, bibliotheken of woningcorporaties. Opleidingen kunnen samen met bedrijven in de regio maatwerk bieden. Zo kun je een treintje maken om nieuwe mensen op de arbeidsmarkt te brengen. Platform Naar Werk biedt daarbij ondersteuning, met kennis en handige overzichten van subsidies.’

Meer informatie

De opbrengsten van de bijeenkomst zijn ook visueel samengevat, bekijk het getekende verslag. Wil je alle presentaties nog een keer terugzien?

Download de presentaties