Platform naar Werk

Vanaf 2 mei nieuwe aanvragen mogelijk voor STAP-subsidie

Vanaf maandag 2 mei om 10 uur is het weer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor het STAP-budget (Stimulering ArbeidsmarktPositie). Met deze subsidie kunnen werkzoekenden en werkenden maximaal 1.000 euro subsidie krijgen om een opleiding, training of cursus te volgen.

Het STAP-budget is een nieuwe regeling van de overheid voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Sinds die datum is dat niet meer mogelijk. De overheid wil scholing namelijk voor meer mensen mogelijk maken. Daarom is per 1 maart 2022 het STAP-budget gestart. Anders dan bij de vroegere belastingaftrek voor scholingskosten, hoeven mensen met STAP geen bedrag meer voor te schieten. Dat kan een voordeel zijn voor mensen met lagere inkomens én voor ouderen.

Voorwaarden STAP-budget

Geïnteresseerden kunnen één keer per jaar online het STAP-budget aanvragen. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het beschikbare subsidiebudget voor een periode op, dan kan de aanvrager het in een volgende aanvraagperiode opnieuw proberen. De startdata van de resterende aanvraagperiodes in 2022 zijn: 1 juli, 1 september en 1 november.

Er is wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Zo moet de aanvrager 18 jaar of ouder zijn en nog geen AOW ontvangen. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn begonnen op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. Als de aanvraag is goedgekeurd, dan betaalt het UWV het bedrag aan de opleider.

Meer informatie

Bekijk meer informatie of vraag STAP-budget aan via de website van UWV.

Ga naar de website van UWV