Platform naar Werk

Werkgevers zoeken oplossingen voor krappe arbeidsmarkt

Het blijft moeilijk om nieuw personeel te vinden, met name in de bouw en horeca. Werkgevers passen vooral hun wervingsmethodes aan om toch kandidaten binnen te halen, zo blijkt uit een grootschalig enquĂȘteonderzoek van UWV.

Het onderzoek laat zien dat twee derde van de werkgevers de toekomst somber inziet als het gaat om het vervullen van vacatures. De arbeidsmarkt is krap, vooral personeel voor de horeca (waar velen door de coronacrisis ander werk hebben gevonden) en de bouw is moeilijk te vinden. Ook voor technisch personeel zijn er veel meer banen dan kandidaten.

Aanpassen functie-eisen

Werkgevers geven aan dat zij vacatures langer openstellen of intermediairs inschakelen om personeel te vinden. Verder proberen zij meer mensen binnen te halen door bijvoorbeeld de functie-eisen en het aantal benodigde ervaringsjaren te verlagen. Ook willen sommige werkgevers kandidaten die niet helemaal aan de functie-eisen voldoen zelf opleiden. Werkgevers zeggen nog niet veel last te hebben van uitstroom. Wel denken zij dat het behoud van personeel moeilijker wordt.