Platform naar Werk

Edwin Bouwers: ‘Hoogste tijd voor meer strategisch HRM’

‘Vanaf volgende maand minder treinen NS vanwege het personeelstekort’, zo luidt de titel van een nieuwsbericht. Lekker dan, denk ik. Na 22 jaar heel Nederland in een leaseauto te hebben doorkruist, ben ik sinds ruim drie jaar tot volle tevredenheid overgestapt naar het openbaar vervoer. Diezelfde dag krijg ik bericht van mijn regionale vervoersbedrijf voor de bus (EBS-ov) dat het zomerrooster van kracht blijft. Reden: personeelstekort.

Blog Edwin Bouwers

Ik vind het verbazingwekkend dat dit zomaar geaccepteerd wordt. Ja, we kennen de rijen bij Schiphol en de briefjes bij winkels en horeca van personeel gevraagd. Ach ja, zo gaat het nu eenmaal, is de algemene opinie. Niet bij mij. Ik vind het een aanfluiting.

Gert-Jan Waasdorp schreef er onlangs een mooie column over. De mensen zijn er wel! Een half miljoen meer mensen op de arbeidsmarkt sinds het tweede kwartaal van 2020 en een stijging van de participatiegraad naar bijna 75 procent. Tegelijkertijd zijn er minder open sollicitaties, minder reacties en legere bestanden bij uitzendbureaus. Feit is dat werkgevers veel meer moeten doen om goed personeel te vinden en te behouden. Het wordt de hoogste tijd dat de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen en de Raden van Toezicht daar eens kritische vragen over gaan stellen. We moeten het niet normaal vinden dat essentiële zaken als openbaar vervoer, politie en ziekenhuizen onvoldoende dienstverlening kunnen leveren door personeelstekorten. Het wordt de hoogste tijd dat HRM een belangrijkere rol krijgt in het board of bestuur. Dus niet een boardmember die het er ‘even bij moet doen’, zoals bij de NS misschien wel het geval is.

HR in de lijn was jarenlang het credo. Efficiency, lean, mean en HR in de ondersteuning met alle gevolgen van dien. De ontwikkelingen gaan snel en zullen nog veel sneller gaan. Het is de hoogste tijd voor meer Strategisch HRM, of meer ‘Human Being Management’. Hoe onderscheid ik mij ten opzichte van anderen? Hoe zit het met mijn arbeidsvoorwaardenpakket? Welke tools zet ik in om het zittende personeel te behouden en mee te nemen in alle ontwikkelingen? Mee ademen met alle ontwikkelingen vraagt om continue aandacht voor de werknemers en het eigen profiel. Op het hoogste niveau.

Meer informatie

Edwin Bouwers schrijft een keer per maand over wat hem bezighoudt. Bouwers is adviseur bij CAOP voor Platform Naar Werk. In contact komen? Stuur een mail of word lid van de LinkedIn-groep van Netwerk Naar Werk.